Mastodon. Eszik, vagy isszák?

Honnan is indultunk?

2018. augusztus 16-án a Twitter egy jó alaposat odavágott a harmadik féltől származó klienseknek, aminek következtében az értesítéseket és az úgynevezett streaming szolgáltatást is leállították. Az értesítések mint olyan magáért beszél, a streaming pedig azt tette lehetővé, hogy adott körülmények között az idővonal magától, kvázi valós időben frissült, kézi beavatkozás nélkül.

Természetesen a Twitter az egészet azzal próbálja magyarázni, hogy erre azért volt szükség, mert így a jövőben nekünk jobb lesz. Ezzel azonban két gond is van: az egyik, hogy nyilvánvalóan a saját alkalmazásukba akarnak mindenkit terelni, hogy így mégjobban tudjanak minket megfigyelni aminek többnyire a reklám bevételek miatt van szükség (úgynevezett profilozás). A második probléma, hogy iOS-en, illetve desktopon használhatatlan a szolgáltatás (Androidról nem tudok nyilatkozni, nincs ilyen eszközöm, de gyanítom, hogy az iOS-hez hasonló a helyzet). Nagyon sokan vagyunk core Twitteresek, akik nem akarnak ajánlatokat kapni olyanokról akiket nem követnek, nem akarnak a szuper algoritmus által rendezett idővonalat használni, sem pedig reklámokat látni, így elindult az alternatíva keresés.

Mastodon

A legtöbb cikk ami a Mastodonról ma megtalál az ember a neten arról szól, hogy olyan mint a Twitter, csak elosztott rendszerként működik és egyébként itt nem tweetelsz, hanem tootolsz.

Mastodon choking a bird

Forrás: dude75@mastodon.social

Ami azt illeti, ez így ebben a formában igaz is, de mégis sokan, akik korábban a Twitterhez szoktak nem értik és nem látják át, hogyan működik és miért valóban más, mint a Twitter.

Madár kontra elefánt

Nem fogok arról írni, hogy a Mastodon honnan és miért indult, ezt mindenki megtalálja a neten. Az alábbi részben inkább azt szeretném megmutatni, hogy miben más mint a Twitter.

A Twitter mint szolgáltatás a Twitter cég saját infrastruktúráján fut, saját fejlesztők által fejlesztett platformon, de az egész mint olyan, centralizált. A centralizáció nem a klasszikus IT szempont alapján értendő, hiszen természetesen a világon számtalan szerveren elosztottan működik a szolgáltatás maga, de a központi vezérlő logika centralizált: bekövetsz valakit, akkor onnantól kezdve látod, hogy az adott illető mit ír.

Ezzel szemben a Mastodon egy decentralizáltan felépített rendszer. A Mastodonban példányokról (instance-okról) beszélünk, ahol minden példány teljes mértékben funkcionális, a többitől szeparáltan működik. Minden instance-nak saját felhasználó bázisa van, azonban az egyes instance-ok között a felhasználók átjárhatnak, egymással interakcióba léphetnek, de attól még a fiók az adott példányhoz tartozik, azon létezik.

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve talán az email rendszerhez tudnám hasonlítani: minden felhasználó eldönti, hogy melyik szolgáltatónál (instance-nál) nyit egy fiókot, majd onnan képes a többi szolgáltatónál található fiókokkal interakciót folytatni.

Mastodon Federation

Az előző bekezdésre egy példa: Ha John Doe regisztrál egy fiókot a google-nél, akkor lesz egy mail címe john.doe@gmail.com, amire mások levelet küldhetnek (@yahoo, @windowslive @akármi szolgáltatótól) és John Doe ezekre az interakciókra is tud  válaszolni. Mivel lehetnek olyan felhasználók is, akik szintén a Google-t használják mint email szolgáltatás, ezért házon belül is tudnak levelezni, tehát például Jane Doe természetesen tud levelet küldeni a jane.doe@gmail.com-os címéről john.doe@gmail.com címre.

Nincs ez másképp a Mastodon-nal se, ahol az egyes instance-ok a fenti email analógiából az egyes levelező szolgáltatókkal egyenértékű.

A fentiekből tehát nem véletlen, hogy egy Mastodon-os felhasználónév nem csak egy egyszerű @-al kezdődő felhasználónév, hanem mögötte megtalálható az adott instance neve is. Az enyém például:

@burgatshow@mastodon.social

illetve

@burgatshow@mstdn.hu

A fenti két példában, mindkét helyen a felhasználónevem @burgatshow, a @mastodon.social illetve a @mstdn.hu az adott instance-t azonosítja. Innen könnyen látható tehát, hogy minden egyes instance-ra önálló regisztrációval kell – de nem kötelező – rendelkezni.

Kezdem kapisgálni, de mégis akkor mi az a Home, Local illetve Federated idővonal?

Ha már értjük, hogy a Mastodon hogyan működik, akkor egy kis egyéni intuíció kapcsán belátható az egyes idővonalak jelentése. Ha mégsem, itt egy gyors magyarázat:

Home

A Home idővonal csak és kizárólag azokat a személyeket tartalmazza, akiket az ember követ, független attól, hogy a felhasználók melyik instance-on regisztráltak és tevékenykednek.

Local

A Local idővonal alatt pontosan azoktól a személyektől vagy követettektől lát az ember tartalmat, akik ugyanazon az instance-on regisztráltak, de nem feltétlen követi őket az ember.

Federated

A Federated idővonal egy sokkal nagyobb szeletet ölel fel, mint a Local, hiszen itt megjelennek olyan személyek is, akik nem a te “bázis” instance-odon regisztráltak. Fontos azonban megérteni, hogy számodra ebben a nézetben csak akkor fog valaki megjelenni egy másik instance-ról, ha a követettjeid közül valaki követi és te is követed azt a személyt aki követi a másik instance felhasználóját.

Tudom, elsőre nem biztos, hogy érthető, íme egy példa:

Ha feleségem és jómagam is ugyanazon az instance-on regisztráltunk és követjük is egymást, akkor egymást a Local nézetben látjuk. A feleségem bekövet valakit aki egy másik instance-on regisztrált, legyen mondjuk a nővére. A Federated menüben én látni fogom a sógornőm tartalmát, mert bár nem vagyunk egy instance-on és nem is követjük egymást közvetlenül, a feleségemen keresztül mégis látni fogom.

Ennek vannak előnyei és hátrányai is, az információ terjedésben viszont elég sokat gyorsít az amúgy se lassú világunkban.

Hun vagyok, merre indulhatok el?

Oké, ha ezek ellenére azt mondod érdekel, akkor @csy@mstdn.hu-nak köszönhetően elindult a magyar Mastodon instance is a mstdn.hu-n. Ha itt indulsz el, jó arcokra találsz. 🙂