Vezetéstechnikai képzésen jártam

A 29. születésnapomra szüleimtől egy 2 órás vezetéstechnikai képzést kaptam ajándékba, amelynek fantázianeve a “Téli felkészítő tréning” volt. Soha nem voltam még ilyenen, úgyhogy nagy izgalommal és egy egészséges izgulással/félelemmel vágtam neki a 13 órakor kezdődő tréningnek.

A tájékoztató lapon külön kérik a résztvevőktől, hogy legalább fél tank üzemanyaggal, üres autóval és helyesen beállított gumikkal/kerekekkel és érvényes vezetői engedéllyel kell érkezni. Az üres címszó alatt arra kell gondolni, hogy ne legyen rögzítetlen csomag a kocsiban illetve annak utasterében. A képzés helyszínének a mogyoródi Hungaroring területe adott helyet, ahol a főbejáratnál kezdődik a móka. Itt egy kialakított parkoló van, ahol a türelmes várakozás után ki fognak elénk jönni és kísérettel tudunk bejutni a Groupama Tanpálya részére.

Groupama Tanpálya
Groupama Tanpálya madártávlatból (forrás: tanpalya.hu).

Miután megérkeztem a Hungaroring főbejáratához, a portások tájékoztattak, hogy nyugodtan parkoljak le a vendég parkolóban, majd a kezdés előtt pár perccel a tanpályáról ki fognak elénk jönni, hogy együtt mehessünk be a területre.

Aki abban reménykedik, hogy a blog post egy korlátok nélküli száguldást takar a ringen, az most nyugodtan hagyja abba az olvasást, a ringet mi csak a be- és kimenetel során láttuk, kerítésen keresztül.

Szóval, 13 óra előtt pár perccel meg is jelent egy autó, arra kért minket, hogy kövessük. A Tanpálya alkalmazottjával együtt suhantunk be a központi épülethez, ahol egy gyors regisztráció ellenőrzés és felelősségvállalási nyilatkozat kitöltése után már mentünk is fel az oktatóterembe.

Az óratermi fejtágítás nem volt hosszú, pár alap dolgot beszéltünk át, úgy mint:

  • miről szól a képzés
  • nem kell félni, baj nem lehet
  • emberi reakció idő
  • téli/nyári gumi közötti különbség
  • helyes üléspozíció
  • a tanpálya házirendje

A fentiekből a lényeg, hogy ha nem tolod “fullba a kretént” akkor nem lehet baj. Ha megpördülsz, akkor padlólemez alá taposod a féket és addig nyomod, míg az autó meg nem áll. A megállást egyébként az aszfaltozott sávok biztosítják az összes tanpályán. A sebesség mindenhol maximum 40 km/h, de inkább 30-35-el végeztetik a gyakorlatot. A cél, hogy alacsony sebesség mellett sajátítsuk el a helyes reakciót, nem pedig a gyakorlat végrehajtása közbeni elért minél nagyobb sebesség. Ja és mindeki kap egy rádiót, amit ügyesen hozzá lehet csatolni az anyósülésen lévő biztonsági övhöz. Ezen keresztül fogjuk hallani az utasításokat, a gyakorlat közben az oktató által látottakból származó véleményt, kritikát, tanácsokat. Igen, érdemes kikötni. 🙂

Oké, megvolt a fejtágítás, mehetünk a pályára. Az egész gyakorlat közben végig 1 pályát használtunk, azt, amelyik úgy néz ki felülről mint egy karácsonyi nyalóka. A pálya érdekessége, hogy 9 fokos lejtéssel/emelkedéssel rendelkezik, végén egy 180 fokos kanyarral. A pálya nagyon széles (lásd kép), középen az igazi klasszikus műgyanta csíkkal, két szélén klasszikus aszfalt (bukótér).

Az első gyakorlat a klasszikus vészfékezés volt, hiszen az oktató szerint 10 emberből 8 nem tud hatékonyan fékezni, mert fél, hogy az ABS és egyéb asszisztens által keltett vibráció/kattogás a fékpedálon elrontja az autót és ezért leugranak a fékről. Engem ez a szám sokkolt, hiszen ha fékezek, akkor padló alá és egyébként is szarok a kocsira. Az ugyanis javítható, az emberélet nem.

Nem szándékozom a teljes tanfolyam összes feladát leírni, mert akkor senki sem olvasná el a bejegyzést, inkább ami számomra jó tapasztalat/tudás volt. A feladatok röviden, amit csináltunk:

  • Lejtő: vészfékezés aszfalton
  • Lejtő: vészfékezés gyantán
  • Lejtő: vészfékezés vegyes felületen (egyik nyomtáv gyantán, másik aszfalton)
  • Lejtő: játék: ki tudja minél jobban megbecsülni az autó féktávját ahhoz, hogy a pályán egy emelt vízfal előtti 3 méteres zónában megálljon
  • Lejtő: szlalom műgyantán üresben
  • Lejtő: szlalom műgyantán motorfékkel
  • Emelkedő: emelkedőn elindulás kipörgés nélkül
  • Emelkedő: emelkedőn elindulás és gyorsítás, a cél a lehető legnagyobb kilépési sebesség a gyantás részt elhagyva
  • Emelkedő: szlalom műgyantán
  • Kakukktojás: rántópad

Saját tapasztalataim a tanfolyam után:

BRUTÁL MEGA MÓDON SZÁMÍT, HOGY TÉLI, VAGY NYÁRI GUMIVAL TOLJUK TÉLEN. Az elektronika jó dolog (ha van), de önmagában nem tud mindent megoldani. Ismerd meg az autód. Ismerd meg a korlátaid. Ismerd meg a gumit, amit használsz.

Számomra megdöbbentő volt, hogy a téli gumival 30-ról ~20-25 méter a megállás nullára, azonos körülmények között a nyári kvázi dupláz 40-50 méter. A 4 évszakos gumik valahol a kettő között teljesítenek.

A legfontosabb talán: ismerjük meg és tudjuk saját és autónk korlátait, tanuljuk meg felismerni a szituációt és ez alapján tudjunk helyes válaszreakciót adni.

Ha érdekel a saját részemet érintő videóm, akkor tekintsd meg alább (~ 22 perc).

A borítókép forrása: Lets Drive Youtube csatornája.