PlayStation 4 karbantartás

Bevezetés

Nos az úgy volt, hogy bő 10 évvel ezelőtt gondoltam egyet, és az Xbox 360-ról PS4-re váltottam. Meg is vettem, aztán nagyon sok boldog órát játszottam rajta különféle játékokkal. A gép azóta megjárt 4 lakást is. Már tavaly – szintén ilyentájt, karácsonykor – észrevettem, hogy ugyanazon játék mellett sokkal hangosabb a gép ami abból fakadt, hogy többszöri alkalommal és magasabb fordulattal járt a hűtőventilátor. Egy számítógépnél, ill. bármilyen CPU-val rendelkező gépnél ez annak a jele, hogy a hőelszállítás ill. a hűtés hatásfoka valami miatt degradálódott.

Ennek a degradációnak normális esetben két oka szokott lenni:

  1. A hűtőcsatorna, ill. a hűtésben résztvevő elemek elkoszolódnak. Szűkül a keresztmetszet a por miatt, így egységnyi idő alatt kevesebb levegő/víz (attól függően mi a hűtőközeg) tud átáramlani a csatornán. Valamint az elemek hőleadási képessége is romlik (a por / kosz eléggé rossz hővezető).
  2. A processzor és a ráhelyezett hűtőradiátor, hűtőborda stb. között egy ún. hűtőpaszta közvetíti a hőt. Ez a paszta idővel kiszárad, elfárad és szintén csökken a hővezető képessége.

És itt kötném össsze a kettőt, az én gépem még sose volt szétszedve. Így a fentiek ismeretében rászántam magam és ha már úgy is itt vannak az ünnepek, van idő mindenre, kipucolom a gépet, meg lecserélem a pasztát.

Előkészületek, aka ráhangolódás

Azt nem írom, hogy mennyire különleges eszközök kellenek egy PS4 tisztításához és karbantartásához, mert az eszközkészletünk szintje eléggé eltér. Részemről majdnem minden volt itthon, de a legfontosabbak:

  • Új, friss hővezető paszta. Ezt mindenképpen be kell szerezni még a gép szétszedése előtt, különben nem fogod tudni összerakni. Nem vicc! Nincs ajánlásom, amit számítógépes boltokban lehet kapni 99,9%, hogy jó lesz.
  • Izopropil vagy még attól is tisztább alkohol (nekem van itthon 95% feletti), szóval nem gond. A régi paszta eltávolításához kell.
  • Fülpucoló pálcika vagy vattakorong. Szintén a paszta eltávolításához kell.
  • Philips (köznyelvben csillag) és biztonsági torx csavarhúzó.
  • Festő ecset vagy puha sörtéjű fogkefe a por eltávolításhoz a szűk, zsúfolt helyekről.
  • Sűrített levegő (vagy nagy kapacitású, erős tüdő) a kifújásokhoz.
  • Papír és ceruza. Én szoktam rajzolni, hogy mit honnan, vagy milyen sorrendben veszek ki, segíti az összerakást. Ha annyira pro vagy, hogy fejből megy (vagy simán videóra veszed) az is jó.

Ha először csinálsz hasonlót, javaslom nézz utána YouTube-on, vagy erre szakosodott oldalakon (iFixit pl.), hogy van-e valamiféle videós vagy leírt anyag képekkel illusztrálva, hogyan kell azt a valamit (jelen esetben a PS4-et) szétszedni. Egyrészt kapsz egy rövid áttekintést, hogy mi vár rád, másrészt ezekben az anyagokban gyakran leírják a “mire figyelj nagyon” típusú részleteket, hogy ne szivasd meg magad nagyon. Én is így tettem, sokat segített.

A gépet nem kell nagyon előkészíteni sehogy, természetesen szabályosan kapcsold ki, várd meg míg teljesen leáll, majd utána húzd ki a kábeleket és vidd át a munkaterületre. Én a szerelés közben az étkező asztalt használtam, sok helyre volt szükség, valamint gondoskodj a jó és erős megvilágításról.

Dolgozzunk

Mivel nekem a PS4-ből a legelső széria van meg (CUH-10xxA széria), amiben még otthoni módszerekkel is cserélhető a merevlemez, így megkukkantottam egy ilyen videót. Nem célom ebben az anyagban csavarról-csavarra leírni hogyan kell csinálni, azt már mások megtették helyettem. Én inkább csak amolyan élménybeszámolóként írom ezt.

Nagy vonalakban a folyamat a következő:

  1. Borítás eltávolítása.
  2. Tápegység eltávolítása.
  3. Bluray meghajtó eltávolítása.
  4. Árnyékoló lemez illetve a hűtőradiátor feszítőinek eltávolítása.
  5. Meg kell pucolni az alaplapot ill. az egyéb komponenseket a portol, valamint a processzort is a régi pasztától.
  6. Hűtőradiátor takarítás.
  7. Ventilátor takarítás.
  8. Újra pasztázás.
  9. Összerakás, ahol a szétszedési folyamatot kell visszafelé végrehajtani.
  10. Tesztelés.
  11. Örömködés.

A borítás eltávolítása nem volt nehéz, ha követi az ember a tapasztaltabbak utasításait. Törés és sérülés nélkül el lehet szépen távolítani a burkolatot, a HDD-t. Itt még azt hittem, hogy nem is annyira poros a cucc.

A tápegység eltávolítása után már kezdett kicsit durvulni a helyzet. A gép tápegysége a bal felső képen alul látható, a matt/bordás műanyag elemmel burkolt egész elem. A következő lépéseknél már kellett a papír és ceruza (toll), hogy megjelöljem, melyik csavart honnan vettem ki. Akinek nincsen esze, legyen notesze (plusz a háttérben a súgógép)!

A rajzok! Tényleg sokat segítettek az összeszerelés során.

Aztán jött a fekete leves. Egyrészt a processzor és hűtőborda között gyakorlatilag eltűnt a gyári paszta, ami megmaradt az is nehezen és töredezve jött le. De az igazi jackpot érzést a hűtőradiátor adta, akkora porcicák voltak a lamellák között, hogy ezek már nem is nyávogtak, hanem üvöltöttek! A ventilátor is megérte a pénzét, az első kép alapján azt hinné az ember, hogy alig poros, de amikor kiszedtem és istenesen belefújtam, akkor azért kicsúszott a pöffenet.

És akkor némi pucolás után felcsillant a kincs. 🙂

Miután megpucoltam mindent a fordított sorrendben szépen összeraktam a gépet. Persze első nekifutásra nem sikerült maradéktalan munkát végeznem, mivel összerakás és összedugdosás után kaptam egy kamu szívrohamot, amikor nem kapcsolt be a gép. Aztán rájöttem (eszembe jutott), hogy minden szép és jó, csak a tápegység kábeleit elfelejtettem az alaplapra visszadugni. Úgy meg nehéz lesz.

Utószó

Az eredmény? Egy továbbra is működő PS4, ami halkabb, hűvösebb és remélem a következő 10 évre a karbantartás megint le van tudva. Jó, 10 nem, de 5 év múlva megint csinálok, akkor már egy TMK-t.