Steksz - Documentation

How to use, how it works.


Magyar | English


Introduction

Just a couple of words, really...

Az alkalmazást alapvetően magamnak terveztem elkészíteni. De mivel hivatalosan, extra bajlódások nélkül nem tudom tartósan használni a készülékeimen, hivatalos útra tereltem a dolgot és App Store-os elérésig viszem/vittem.

A célom az volt, hogy a korábban egy Numbers táblázatkezelőben megvalósított logikát átültessek a telefonra és tabletre. Ebben a táblázatban a családom különféle számláin történő pénzmozgásokat követem. Az egyes mozgásoknak saját (magam által kitalált) kategóriákba tagozódnak. Később ezekből a kategóriákból egy kimutatás készül, így látható mely kategóriában mennyi költés történt adott időszakban.

Így tehát az alkalmazás is alapvetően azt a logikát követi. Sok más alkalmazást is megnéztem (YNAB, Koin, Money, Spendee stb.) de valahol mindegyikkel volt valami gondom. A főbb gondok a következőek voltak:

  • Pénz: nyilván a profi munka pénzbe kerül, így a YNAB mint szerintem a kategória egyik nagyágyúja nagyon jó, de nekem drága volt. Nem mint ha nem tudnám kifizetni, de nem ér annyit. Mellesleg volt olyan elvárásom, amit nem tudott ez sem.
  • Funkció: vannak devizaszámláink. Ezeknek a követése nehézkes, főleg, ha időnként egy hozzávetőleges forintosított összeget is akarsz belőlük látni.
  • Funkció: ha valamelyik alkalmazásból volt ingyenes verzió (úgy, hogy nem volt szükségem mondjuk egyetlen fizetős képességre sem), akkor is volt valamilyen korlát (x tétel naponta, max 500 tranzakció stb.)
  • Funkció: halálra idegesített, hogy kategóriakezelés milyen körülményes. A YNAB volt ebben a legjobb, ott tényleg volt benne szabadság. Az tetszett, így a logikája jött.
  • Nem akarok PSD2 szintű integrációt, banki tranzakcióból automatikus tétel rögzítést. Egyrészt mert helyenként másra van szükségem (részletesebb bontás), másrészről meg a magyar bankok úgy is ... Na, értitek...
  • Egyszerű UI. Semmi csicsa, nekem alapvetően is tökre bejön az iOS saját felhasználói felülete, nem kell az extra.